De durván hangzik: csontrezgéses fejhallgató... Nagyon kíváncsivá tett a dolog, azonnal ki akartam próbálni személyesen is és igazából valami csodát vártam. Sajnos csalódtam, mert csodáról nincs szó, "csupán" egy ötletes és sok esetben hasznos kütyüről, aminek - némi upgrade után - lehet jövője.

 

81323-premierplan.jpg
Audio Bone Aqua

 

Azzal nem mondok semmi meglepőt, hogy sportolás közben sokan szeretnek zenét hallgatni, ám míg az indoor sportoknál (fitness, testépítés, falmászás, stb.) megoldás erre akár egy sima magnó, addig az outdoor tevékenységeknél (gyaloglás, futás, kerékpározás, stb.) célszerűbb a fejhallgató használata. Az úszás ez esetben kakukktojás, mert általában indoor sport, de zenét hallgatni jobb fülessel. A sportolás mellett, a muzsikaszó városi közlekedés közben is hiányozhat, így akár tömegben-, vagy bringán közlekedve, szintén sokan használnak fejhallgatót.

A fejhallgatós zenehallgatással csak egyetlen, de elég nagy gond van! A hallójáratot elzáró, ráadásul zenebonát árasztó fülesek nem engedik hallani azokat a külső zajokat sem, amik veszélyt jeleznek (látótávon kívülről közeledő autó zaja, jajkiáltások, zuhanó meteorraj stb.). Személy szerint kerékpáron közlekedve emiatt nem hallgatok sem zenét, sem rádiót, pedig sokszor nagyon hiányzik, hogy videoklipként éljem meg az utazást.

 

81323-hatulrol.jpg
Hátulról így fest az Audio Bone Aqua

 

Alternatív zenehallgatási megoldások:
- Nagyszüleinktől örökölt Sokol táskarádió, vagy zenelejátszós mobil: előnye, hogy hallójáratunkat nem torlaszolja el semmi, hátránya, hogy rajtunk kívül mások is hallják, mit hallgatunk. Ezáltal ki vagyunk téve annak, hogy elszörnyülködnek zenei ízlésünk miatt, vagy egész egyszerűen zavarjuk mások nyugalmát.
- Saját magunk énekelünk, dúdolászunk: hááát, talán ez a legrosszabb megoldás :)
- Fülhallgatós zenehallgatás halkan, mérsékelt hangerővel: Nem rossz, már közelít, de a hallójáratunk még ugyanúgy el lesz torlaszolva, amin a külső zajok továbbra is nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak átjutni.
- Mono-zenehallgatás, egy fülhallgatóval csak egy füllel: Sztereo-élményről le kell mondani és a fülhallgatós fülünk irányából érkező zajok továbbra is gyengülnek.
- Csontrezgéses fülhallgató: mivel erről szól a teszt ezt egy picit bővebben kielemezzük.

 

Mi a különbség a hagyományos és a csontrezgéses hallás között?
Ehhez előbb tekintsük át, hogyan működik a fülünk! (Vigyázat! Mélyvíz! - Ha úgy gondolod, nyugodtan átugorhatsz a következő pontra.)

 

 

 

"A fülnek három része van: a külső-, a középső- és a belsőfül. A hang rendszerint levegőrezgések útján éri el a fület, majd a hallójáraton át bejutva mozgásba hozza a dobhártyát. A dobhártya rezgéseit a hallócsontocskák: az üllő, a kalapács és a kengyel adják tovább a belsőfülben lévő csigának. A csigában a mechanikai inger, a rezgés ingerületet vált ki, amit a hallóideg majd az agyon belüli hallópályák a nagyagykéreg megfelelő központjáig vezetnek. A hangot ekkor halljuk meg, majd további bonyolult agyi kapcsolatokon keresztül felfogjuk és értelmezzük. A koponyacsontokat ért hangrezgések közvetlenül is áttevődnek a belsőfülre, és ugyanúgy kiválthatják az idegi ingerületet, mint a légvezetés útján bejutott hangok."
(Dr. Vass Zoltán - Fülspecialista)

 

Csontrezgéses esetben...
A fül előtti, csontos részen elhelyezkedő fejhallgató - a bőr közvetítésével - rezgésbe hozza a koponyacsontot, így a rezgés a külső- és középfül elkerülésével egyenesen a belsőfülhöz jut. A belsőfültől minden a megszokott módon történik, a csiga a fent leírtakkal megegyező módon alakítja ingerületté a mechanikai rezgést, hogy aztán az ingerület a hallóidegen és a hallópályákon keresztül eljusson a nagyagykéregbe.

 

81323-audio_bone_csontrezgeses_hallas.jpg
A csontrezgetés működése

 

Mindezt lefordítva azt ígéri nekünk a csontrezgéses fejhallgató, hogy úgy hallgathatunk zenét (vagy bármit), hogy közben minden külső zajt is észlelünk.

Na, hát ez tök jó! Szereztem is egy ilyen fejhallgatót, hogy személyesen is kipróbáljam a csodát. Ez a csoda azonban sajnos elmaradt, bár meglehet csak az elvárás volt túl magas, illetve más, mint amit az Audio Bone Aqua nyújt.

 

Külső, dizájn
A fejhallgató kialakítása hasonló más sportfejhallgatókéhoz, olyan, mintha egy szemüveget vennék fel fordítva úgy, hogy a lencsék a tarkómon vannak. A fül helyett azonban picivel előrébb kell helyezni a "hangszórókat". A kialakítása jó, sportolás közben sem izeg-mozog, maximum szemüveg és téli extra ruházat (sapka, kapucni, sál, stb.) viselése esetén kell picit helyezgetni, hogy minden elférjen. A hagyományos Jack-csatlakozóval nem gond a csatlakoztatás sem. Többféle színben (fekete, fehér, zöld, kék, rózsaszín, stb.) kapható, így divatozni is lehet vele.

 

81323-felhelyezes.jpg
Viselése

 

 

Hangzás
Az első rossz élmény a hangerőnél ért, ugyanis jóval halkabb, mintha normál fejhallgatóval, közvetlenül a hallójáratba eresztenénk a muzsikát. Erre a gyártó is felhívja a figyelmet és javasol mellé egy erősítőt, amit kiegészítőként beszerezhetünk. Ez azért kellemetlen, mert a fülhallgató alap 24 990 Ft-os ára mellett nem esik jól további 3 790 Ft-ot kiadni azért, hogy legyen elég hangerő. Az alap erősítő talán lehetne az alapcsomag része is.

 

81323-erosito.jpg
Az erősítő

 

A leadott hangerő persze a lejátszód saját erősítőjétől is függ, így vásárláskor egy próbát érdemes tenni.

Konkrét példák erősítő nélkül:
1 - irodában, laptopon zenét hallgatva max hangerőn elég erősítő nélkül is a zenei élményhez, így még időben meghallom, ha a főnök az asztalomhoz közelít :)
2 - Equalizer nélküli mobiltelefonon csak annyit lehet észlelni erősítő nélkül, hogy valami szól, de az élvezet elmarad.
3 - Walkman mobilon erősítő nélkül is egész jó, de erősítővel, plusz equalizer belepiszkálással az igazi.
4 - iPod lejátszóval erősítő nélkül is elégséges, de városi közlekedésnél már elkél az erősítő.

Erősítővel már baráti hangerőt ki lehet csikarni az Audio Bone Aqua-ból, viszont túlságosan feltekert volume mellett torzítani kezdenek a mély hangok. Meg kell hát találni a megfelelő hangerőt, ahol még éppen nem torzít, illetve ha a médialejátszónk rendelkezik equalizer-rel, akkor a mély hangokat ki kell iktatni.

 

81323-erositovel.jpg
Erősítővel szerelt Audio Bone Aqua

 

 

Az élmény amúgy tényleg érdekes. A zenét is élvezhetem, plusz a környező zajok is akadály nélkül jutnak a fülembe - mint a reklámban :). Futás közben biztosan meghallom a közeledő autó, vagy vérengző erdei vadállat hangját, ezen a téren nincs hiba. Gond csak akkor van, ha a környező zajok nagyvárosi szintet érnek el. A tesztet margitszigeti futás alkalmával végeztem és amíg az Árpádhídon átjutottam a szigetre, addig a 6 sávnyi autók, plusz a villamos zaja szinte teljesen elnyomta a zenét és csak akkor tudtam beazonosítani mit is hallgatok, amikor elhagytam a híd forgalmát.

Pedig valami olyasmire számítottam, hogy belemerülhetek a zenébe és csak akkor csökken a hangerő, ha veszély közeledik. Az Audio Bone Aqua természetesen nem tud szelektálni a külső zajok között, így nem úgy működik, mint mondjuk egy autós kihangosító, ahol csak akkor halkul le a zene, ha bejövő hívás érkezik.

 

Úszás közben
Eleinte csak felesleges extra tulajdonságnak tartottam, hogy az Audio Bone Aqua - nevéből is adódóan - vízálló, így akár úszás közben is használható. Vízálló lejátszó hiányában kipróbálni sem tudtam igazi úszás közben, de aztán rájöttem, hogy a kádban nem csak zuhanyozni lehet :) Munkára hivatkozva vettem egy forró fürdőt és alámerültem (azt hiszem jól döntöttem, hogy erről a műveletről nem készítettem fotókat :)). Meglepetésként ért, hogy víz alatt, erősítő nélkül is mennyivel jobban szól a kütyü, pedig egyértelmű lehetett volna, hogy a víz is közvetíti a hangokat a fülbe, így jobban szól, mint szárazon. Ugyan úszás közben ritkán jön oldalról vonat, vagy egyéb veszély, az Audio Bone Aqua jól vizsgázott ebben a közegben.

 

81323-vizben.jpg
Bírja a vizet

 

Összegzés
Az Audio Bone Aqua csontrezgéses fejhallgató alapelve zseniális és van jövője. Jól használható alacsony zajszennyezettségű környezetben, de a nagyvárosi használathoz véleményem szerint még fejlesztést igényel (nagy hangerőnél fellépő torzítás kiküszöbölése). Nem elhanyagolható előnye a fülbedugós változatokkal szemben, hogy nem lesz maszatos
 így koszosabb fülűeknek is megmutathatjuk milyen zenét hallgatunk :)

 

Kinek ajánlott?
Sportolóknak (sí, kerékpár, futás, túrázás, görkori, úszás, stb.), kutyasétáltatóknak, babakocsis anyukáknak, irodában, utcán zenét - vagy bármit - hallgatóknak, akik szeretnék elkerülni, hogy a zene mellett ne hallják a veszélyt jelző külső zajokat.

Kinek nem ajánlott?
Vájt fülűeknek, a zenéjükbe belemerülni / a külvilágot kizárni vágyóknak.

 

Az Audio Bone Aqua csontrezgéses fejhallgatót és a hozzá való erősítőt a KriptonIT Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

További infók és webshop: Klikk ide!

 

Az Audio Bone Aqua fejhallgató az Amerikában megrendezett, 2009-es International Consumer Electronics Show-n (CES) Innovations Design and Engineering Award díjban részesült.


Olvass többet a témáról: teszt

 

81323-fulmukodes.jpg
Fülműködés

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr292648551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása